Patara, Türkiye'nin güneybatısında, Antalya ilinin Kaş ilçesinde bulunan antik bir şehir ve plajdır. Patara plajı, yaklaşık 12 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun plajlarından biridir. Patara ayrıca antik kent kalıntıları, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle de tanınır.
Patara plajı, muhteşem manzarası, berrak turkuaz suları ve ince kumlarıyla ünlüdür. Aynı zamanda, doğal koruma alanı olduğu için plajda hiçbir yapı bulunmaz. Plajda gün batımı izlemek, güneşlenmek, yürüyüş yapmak, kumda koşmak veya yüzmenin yanı sıra, caretta caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı olduğu için, kaplumbağaların izlemesi de mümkündür.
Patara antik kenti, Likya uygarlığı dönemine tarihlenen ve birçok tarihi yapıyı içeren eski bir şehirdir. Kentin en etkileyici kalıntıları arasında, Likya'nın en büyük amfi tiyatrosu, hamamlar, agora, sütunlu caddeler, su kemerleri ve Roma dönemine ait bir tapınak bulunur. Antik kentin kalıntıları, ziyaretçilerin tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar olan bu alanın zengin tarihini keşfetmelerine olanak tanır.
Patara, aynı zamanda doğal güzellikleri ile de bilinir. Plajın hemen arkasında yüksek kumullar ve deniz kenarında yer alan sazlık alanlar vardır. Sazlıklar, birçok kuş türünün üreme alanıdır ve bu nedenle birçok kuş gözlemcisi tarafından ziyaret edilir.
Patara ayrıca, Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolaos'un doğum yeridir ve antik kentte Aziz Nikolaos Bazilikası kalıntıları da bulunmaktadır. Bu nedenle, bölge Hristiyanlar için kutsal bir yerdir.
Sonuç olarak, Patara, Türkiye'nin en güzel doğal ve tarihi yerlerinden biridir. Hem plajı hem de antik kent kalıntıları, tarih ve doğa meraklıları için ilginç bir seyahat deneyimi sunar. Ayrıca, plajda yapılmayan birçok aktiviteye ev sahipliği yaptığı için tatilciler için de harika bir yerdir.